Yangın algılama ve alarm sistemleri her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde çıkabilecek yangınları daha başlangıç aşamasında tespit etmek, binada yaşayanları bu durumdan haberdar etmek, gerekli güvenlik birimlerine ve itfaiyeye haber vermek amacıyla kurulan hem can hem de mal korumaya yönelik sistemlerdir. Bütün güvenlik sistemleri önemli olmasına rağmen yangının bir binaya ve yaşayanlarına verebileceği zararlar düşünüldüğünde yangın algılamanın gerekliliği daha net anlaşılabilir.
Yangın algılama sistemleri, yürürlükteki yangından korunma yönetmeliklerine ve ilgili standartlara uygun olarak tasarlanmaktadır. Binalarda farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek çok çeşitli uygulamalar yapılabilmektedir. Günümüzdeki teknolojik yapılaşmada yüksek binalar, fabrikalar, iş merkezleri, hastaneler ve insanların yoğun olarak bulunduğu binalarda yangın algılama sistemleri ile diğer güvenlik ve kontrol sistemleri arasında entegrasyon ihtiyacı ve seviyesi her geçen gün artmaktadır.
Yangın Algılama ve Alarm Sistemlerinde Kullandığımız Ürünler
Binalarınızın tipi, kullanım amacı, büyüklüğü ve mimari yapısı sizin için önereceğimiz sistem için belirleyici olacaktır.
Farklı kullanım amacına sahip binalar için Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği ve yönetmeliğin atıfta bulunduğu standartlarda uyulması gereken özel şartlar bulunmaktadır. Bununla birlikte binalarınız yurt dışında ise, uyulması gereken daha farklı standartlar bulunabilir.
Sistem tasarımında Türkiye’de TSE’nin kabul ettiği EN54-14 ve diğer ülkelerde NFPA, EN, VDS gibi farklı standartlar kullanılmaktadır. Ayrıca, kullanılacak ürünlerde çeşitli sertifikasyonlar talep edilmektedir. (UL, LPCB, GOST vs.) Dolayısı ile, önerilecek sistem ve ürünlerinin sizin için en doğru şekilde seçilmiş olması gerekmektedir.
Yangın algılama sisteminin yönetmeliklere ve standartlara uygun olarak tasarlanması ve ihtiyaca en uygun sistemin kullanılması binalarınızdaki can ve mal güvenliğinin sağlanması ve yasal sorumluluklarınız açısından hayati bir önemdedir.
Dünyanın önde gelen üreticileriyle kurduğumuz çözüm ortaklıkları ve 35 yılı aşan deneyimimiz sayesinde, sistemlerinizi sizin için en uygun yazılım ve donanımı kullanarak tasarlıyor ve kuruyoruz.
Yangın güvenliği gereksinimleriniz ve diğer bina kontrol sistemleriyle entegrasyon düzeyi, sizin için kuracağımız sistemi belirlememizde rol oynar.
Yangın algılama ve alarm sisteminiz için EEC’ye başvurduğunuzda sizin için en uygun sistemi uygulayabilmek için bir dizi tespit ve değerlendirme çalışması yapıyoruz.
Yönetmelikler, standartlar ve özel gereksinimleriniz için tesisiniz ve işletmeniz analiz edilerek kapsamlı bir mühendislik çalışması yürütülür.
Uygulamak istediğiniz yangın güvenliği tedbirleri görüşülür ve yangın algılama ve alarm sisteminin binanızdaki CCTV, acil anons ve seslendirme, geçiş kontrol ve bina otomasyonu ve asansör sistemleri ile entegrasyon gerekliliği ve bunun düzeyi belirlenir.
Yangın alarm senaryoları tartışılarak can ve mal emniyeti ile yasal gereksinimler açısından bir çelişki olup olmadığı araştırılır ve varsa bu çelişkileri giderecek çözümler bulunur.
Yangın Algılama ve ALARM Sistemleri Keşfi
Otomatik yangın söndürme sistemleri başvurunuzun ardından uzman mühendislerimiz tarafından yapılacak olan keşif sırasında yangın algılama ve alarm sistemleri keşfi de yapılmaktadır. Söndürme sistemlerinin montajı kadar algılama sistemlerinin montajı da genel koruma açısından son derece önemlidir.
Algılama ve ihbar sistemlerinin seri şekilde işlevini yerine getirebilmesi için teknik olarak hatasız olması gerekir. Düzenli kontrollerde algılamanın gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilerek tekrar ara testler yapılır. Kontrol panelindeki göstergelerin hangi işlevlere sahip olduğu ve ne anlam taşıdığı eğitimlerle ilgili personellere öğretilir. Böylece otomatik yapılan müdahaleler göstergeler aracılığıyla fark edilmiş olur.
Duman Dedektörü
Yangın algılama ve ihbar sistemlerinin çalışma mekanizmasının en önemli parçaları olan duman dedektörü, algılamayı yapan parçadır. Duman dedektörü algılamayı yaptıktan sonra ana panele iletimi sağlar ve sistem algılama yapılan bölgede yangın ihbarında bulunur. Bu sayede yeni başlayan yangınlara müdahale şansı tanımakla beraber ortamın tahliyesi içinde önem arz etmektedir. Duman dedektörleri 15 den daha az yüksekliğe sahip alanlarda tercih edilmektedir. Yüksekliğin 15 metreyi geçmesi durumunda Beam (Işın) dedektörleri kullanılmalıdır.
Yangın Algılama ve ALARM Sistemleri Montajı
Yangın algılama ve ihbar sistemleri montajı alanında uzman mühendislerimizin öncülüğündeki ekiplerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Temel amaç binaların yangından korunmasıdır. Hem mal güvenliğinin hem de can güvenliğinin korunması açısından montaj, en önemli aşamalardan birisi olmaktadır. Daha sonra yapılan testler başarılı sonuçlar verdiğinde devreye alma işlemi gerçekleşerek sistem teslim edilir.
Dumanların dedektörler tarafından algılanması sistemin müdahaleye başlaması için gerekli adımın atılmasını sağlar. Isı dedektörleri de aynı amaca yönelik olarak monte edilir.
Yangın Algılama Sistemleri Nelerdir
Yangın algılama ve alarm sistemlerinin çeşitli türleri vardır. Genel olarak montaj detayına bağlı olan bu türler çalışma prensibine göre de isimlendirilmektedir.
En yaygın kullanılan iki tür konvansiyonel ve analog adresli yangın algılama ve ihbar sistemleridir. Konvansiyonel yangın algılama sistemi alevlerin başladığı yeri göreceli olarak bildirir. Otomatik yangın söndürme sistemleri bu tahmine göre bölgesel müdahaleyi başlatır ve yangını kontrol altına alarak söndürür. Müdahale ekipleri ilgili yeri kontrol ederek güvenliğin sağlandığından emin olmalıdır.
Analog adresli yangın algılama ve ihbar sistemi ise alevlerin başladığı yeri kesin olarak bildiren prensiple çalışmaktadır. Söndürme sistemi yangının başladığı noktayı tam olarak algıladığı için müdahaleyi de ona göre uygular.